Blog post

Vaalit ja raha: ennakkoilmoitus julkaistu

Jätin äsken vaalirahoituksen ennakkoilmoituksen. Vaalirahoituksen avoimuus  ja läpinäkyvyys ovat keskeisiä tekijöitä demokratiassa, ja onkin tosi tärkeää, että myös nämä ennakkoilmoitukset hoidetaan kuntoon ennen ennakkoäänestyksen alkua. Ennakkoilmoitus ei vielä kerro kampanjabudjetin lopullista suuruutta, mutta antaa osviittaa ehdokkaiden resursseista ja taustatahoista. 

Oma vaalibudjettini on noin 5500 euron suuruinen. Omaa rahaa summasta on tällä hetkellä 4550 euroa, lahjoituksia yksityishenkilöiltä yhteensä 850 euroa ja Etelä-Helsingin Vihreiltä sain 100 euroa. Rahat käytetään mainontaan ja markkinointiin: niillä on ostettu ulkomainontaa, yksi lehtimainos, digimainontaa Sanomalta, somemainontaa, flyereitä ja beach flag. Lisäksi rahaa on kulunut ehdokasmaksuun ja mainosten tuotantoon sekä kuvauksiin. Jatkan lahjoitusten keräämistä edelleen, joten lopullinen summa voi vielä muuttua.

Vaaleista ja rahasta voisi puhua pitkäänkin. Tuntuu aika irvokkaalta todeta, että tämä oma budjettini ei ole iso. Sillä onhan viisi tonnia ihan todella suuri raha. Helsingissä kilpailu on kuitenkin erittäin kovaa ja Vihreidenkin osalta läpimenneiden ehdokkaiden keskiarvobudjetti oli viime vaaleissa yli 10 000 euroa. Toki isokaan budjetti ei ole tae valtuustopaikasta, ja toisaalta läpi voi päästä pienelläkin panoksella. Mutta todennäköisempää on, että raha avittaa matkaa huomattavasti. Sillä vaaleissa näkyvyys on avain äänten saamiseen ja näkyvyys puolestaan maksaa. 

Budjetin merkitys vaaleissa on mielestäni oikeastaan aika ongelmallista. Jos ehdokkaalla pitää olla tuhansia euroja edes kohtuulliseen läpimenon mahdollisuuteen, aika moni jää ulkopuolelle. Tämä taas johtaa siihen, että ainakin isojen kaupunkien valtuustoissa ylemmät tuloluokat ovat varmasti yliedustettuina. Päätöksenteon edustavuuden ja monimuotoisuuden kannalta tällainen on huono juttu. 

Itse en suinkaan ole huonossa asemassa, olenhan kyennyt kuluneen hankalan vuoden aikana säästämään yli neljätuhatta euroa kampanjointia varten. Mielestäni rahan merkityksestä vaaleissa on kuitenkin tärkeää käydä keskustelua. Vaalirahoitusilmoitukset ovat keskeinen väline tämän teeman arviointiin.  

Ennakkoilmoitukset löytyvät täältä (vapaaehtoinen, dl 12.6.): https://www.vaalirahoitusvalvonta.fi/fi/index/vaalirahailmoituksia/ilmoituslistaus/KV2021/091.html