Blog post

Neuvolajärjestelmää ei saa heikentää

Neuvola on lasten ja perheiden hyvinvoinnin kulmakiviä. Nyt hallitus ilmeisesti suunnittelee neuvolatoiminnan liittämistä valinnanvapausmalliin sote-uudistuksen yhteydessä.

Minä en olisi selvinnyt raskaudesta ja vauvavuodesta järjissäni ilman neuvolan tukea. Olen asunut lapseni kanssa kahdestaan siitä saakka kun hän hän syntyi. Vaikka hoidamme lasta yhdessä hänen isänsä kanssa, oli etenkin ensimmäinen vuosi tosi rankka. Kun samaan aikaan piti yrittää selvitä koliikkihuudosta, valvomisesta ja omasta toipumisesta, pohtia vanhemmuutta yksin ja sitä, saisinko vanhempainvapaan loppupuolella päättyvälle pätkätyösuhteelle jatkoa, oli tiheistä neuvolakäynneistä paljon apua ainakin niihin huoliin, joita tuoreilla vanhemmilla aina on. Oli helpottavaa, että vauvan kasvua ja kehitystä seurasi kanssani sama ammattitaitoinen ihminen kerrasta toiseen. Siskoni ja siskontyttöni puolestaan eivät olisi hengissä ilman neuvolaa, täysin yllättäen kriittiseksi mennyt tilanne huomattiin siellä kokeneen työntekijän toimesta. Lukemattomien suomalaisten terveys on neuvolapalveluista kiinni.

Neuvolatoiminnan vapauttaminen markkinoiden kilpailulle on yksi älyvapaimmista ajatuksista, jonka olen vähään aikaan kuullut. Se hajaannuttaisi lapsiperheiden palveluita ja vaikeuttaisi esimerkiksi neuvoloiden tekemää todella tärkeää ennaltaehkäisevää työtä lasten ja vanhempien hyvinvoinnin eteen.

Suomalainen neuvolajärjestelmä on uskomattoman hyvä, sitä ei saa heikentää. Päinvastoin neuvoloiden resursseja pitäisi lisätä. Laadukkaat ja yhtäläisesti kaikkien saatavilla olevat äitiys- ja lastenneuvolapalvelut takaavat sen, että Suomessa syntyy jatkossakin näin paljon terveitä vauvoja, äitiyskuolleisuus pysyy alhaalla ja lasten kasvua ja kehitystä seurataan systemaattisesti.

Pienistä täytyy pitää huolta, eikö edes heidät voitaisi jättää loputtoman voittojentavoittelun ulkopuolelle?

Tässä vielä linkki Mannerheimin lastensuojeluliiton kannanottoon aiheesta: https://www.mll.fi/medialle/kannanotot_ja_lausunnot/?x41070=31332023