Blog post

Sinä teet suojatien

”Äiti mitä se valkoinen tarkoittaa?”, kysyy lapseni lähes joka aamu ja iltapäivä kun ylitetään suojatietä. Vastaan aina, että se on merkki siitä, että jalankulkijat voivat ylittää tien ja autojen pitää antaa tilaa. Jos valo on meille vihreä. Ja kun on ensin monta kertaa tarkistettu, että siitä huolimatta autoja ei ole tulossa päälle.

Ainakin meillä Töölössä on ihan liian monta paikkaa, joissa saa päivittäin todistaa punaisia päin ajamista ja suojatien eteen pysähtyneen naapurikaistan kuskin ohi kaahaamista. Aika monta kertaa on ollut täpärästi tuurista kiinni, että ei ole jääty lapsen kanssa alle. Vaikka olen nykyään hysteerisen varovainen ylityksissä. Voin vain kuvitella, miten huolissaan pienten koululaisten vanhemmat ovat.

Liikenneturvalla on menossa hieno ja tarpeellinen kampanja nimeltä Sinä teet suojatien, jolla halutaan muistuttaa siitä, että suojatietä kuuluu kunnioittaa. Tämä koskee tietenkin niin autoilijoita, jalankulkijoita, pyöräilijöitä kuin muillakin välineillä liikkuvia. Autoilija on kuitenkin se suurinta massaa nopeimmalla vauhdilla liikuttava.

Valkoisen maalin lisäksi kadunylitysten turvallisuutta lisäävät ainakin mahdollisimman lyhyet ylitysvälit, hidasteet ja tietenkin liikennevalot. Etenkin viimeksi mainittuja voisi lisätä – silläkin uhalla, että liikenne hieman hidastuu.

Suojatie on yhteinen sopimus turvasta. Sitä ennen pitää hiljentää, eikä painaa kaasua. Jokaisen meistä on saatava liikkua suojatiellä turvallisin mielin. Pidetään tästä diilistä kiinni, kiire ei koskaan ole ihmishenkiä kalliimpaa.